Drie dagen op een andere planeet

De afgelopen jaren zijn we een aantal keren in Namibië geweest. Bert veel vaker dan Janne en ik. En toch hebben we geen van drieën nog iets van Namibië gezien. Dat is niet zo verbazingwekkend. Namibië is 20 keer zo groot als Nederland en heeft maar 2 miljoen inwoners. Je kunt hier uren rijden zonder ook maar 1 auto te passeren. (Echt een heel andere gewaarwording dan Nederland waar je midden in de nacht nog in de file kunt staan).

Het enige dat we tot nog toe hebben gezien was het vliegveld, Windhoek en de weg van Windhoek naar Rehoboth en terug.
Maar afgelopen zondag kwam daar verandering in. We hadden drie overnachtingen geboekt in het prachtige en luxe Game Park (wildreservaat) Erindi. Een enorm park van wel 79.000 hectare groot. Voor ons was het drie dagen op een totaal andere planeet. Wat geweldig om zoiets eens mee te maken, maar ook… wat een cultuurschok!

Wat een verschil met de plek waar wij wonen in Block E. Het complex was prachtig aangelegd met palmen en groen gras. Een totaal andere wereld. We hoorden vogels; geen geschreeuw, geen geruzie, geen dronken mensen langs de weg, geen steekpartijen, geen lawaai, geen radio’s die op z’n hardst staan, geen stof of zand.
Het was stil en vredig; er was frisse lucht en vanaf het terras van ons huisje keken we uit op een waterplaats waar overdag wildebeesten, koedoe’s, gemsbokken, giraffen, olifanten, neushorens kwamen drinken. En ook vanuit het restaurant keken we uit op een waterplaats met krokodillen, allerlei antilope soorten, struisvogels, zebra’s, nijlpaarden met een jong, een kudde olifanten. Heel indrukwekkend.
Elke ochtend stonden we om half 6 op om mee te kunnen met een gids, die ons drie uur lang meenam per Landrover en aan het einde van de middag nog eens drie uur, telkens via een andere route om wild te spotten. Gisterochtend vroeg zagen we zelfs twee leeuwinnen met een jong leeuwtje die de avond ervoor een volwassen koedoe hadden verslonden. Het bebloede karkas lieten ze over aan hyena’s, jakhalzen en aasgieren.
Bert zal straks ook wat foto’s op de site zetten, dan kunnen jullie meegenieten. We hebben heel erg genoten.
En ook Janne vond het helemaal geweldig.

Gisteren kwamen we weer terug op ons eigen plekje in Rehoboth… ook “wild life” maar dan onder de mensen.
Wat een verschillende werelden, bijna niet te bevatten.
Maar toch weten we dat hier in Rehoboth onze plek is.
’s Avonds gezellig gegeten met het team en daarna naar een druk bezochte informatieavond over het satanisme dat hier in Rehoboth nogal wordt gepraktiseerd door jongeren, compleet met rituelen en offers op de begraafplaats. Dan land je weer snel met beide benen op de grond. Bijna zou ik schrijven: “back to normal” maar dat is niet echt de juiste uitdrukking!
En vanmorgen wachtte het werk weer.
Naast het schoolprogramma (inclusief huiswerkklas) dat door de andere teamleden wordt verzorgd, mag ik drie jonge vrouwen begeleiden in de schoonmaak. Eén van hen is een moeder van 17 en draait deels mee in het schoolprogramma. Vandaag konden we de andere twee een getuigschrift geven en ook konden we hen een contract aanbieden. Voor ons heel onthutsend – bijna beschamend – dat ze geweldig blij zijn met een deeltijd baan voor een uurloon van N$ 5,- (= 50 eurocent per uur) – wat hier dus een normaal loon is voor huishoudelijk werk.

We kunnen bijna niet wachten tot het hoofdgebouw klaar is zodat we verder kunnen groeien en meer mensen aan het werk kunnen helpen. Ideeën genoeg!

Maar eerst eens afwachten wat er gaat gebeuren met ons visum. Dat loopt 8 september af. Intussen hebben we wel gehoord dat men in het bureau Immigration wel bereid is om ons tijdelijke toeristenvisum te verlengen tot het moment dat we iets horen over de aanvrage van een Permanent Residence Permit voor ons drieën, ergens einde van dit jaar. We zijn heel benieuwd.
Willen jullie met ons mee blijven bidden dat dit in orde komt en dat we ook de Permanent Residence Permit krijgen?! En ook voor Auke en Annemieke Drost die hun werkvisum opnieuw moeten aanvragen omdat het is zoekgeraakt bij Home Affairs. Alvast hartelijk dank voor jullie gebed. We hopen dat jullie meegenieten van de foto’s van Erindi (zie onder pic’s/photo)

7 thoughts on “Drie dagen op een andere planeet

 1. Heerlijk dat jullie even op een andere manier van het ook mooie afrika mochten genieten. Natuurlijk blijf ik biddend achter jullie staan. God zorgt.

 2. hey schatjespatatjes, wat een bijzondere andere planeet met al die bijzondere (voor ons dierentuin)dieren. Gaaf en heerlijk voor jullie om zo even te kunnen bijkomen van alle drukte van de afgelopen maanden. Enne, die visa gaan goedkomen, geloof ik vast en zeker.

  dikke knuffel!

 3. Het is jullie van harte gegund.
  Namibie is zo mooi, vaker doen hoor!
  Even er tussenuit en van daaruit weer verder.
  Vindt het echt super waar jullie mee bezig zijn.
  Fijn dat jullie ervaren dat het daar jullie plekje is.
  Dan komt de rest ook goed.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s