Leven in Rehoboth

Wat gaat de tijd toch snel. We zijn bijna drie weken hier en het voelt alsof het al veel langer is. Dat komt ook omdat we vaker hier zijn geweest in hetzelfde huisje. Dat scheelt.
We wilden langzaamaan beginnen – eerst een paar weken rust, maar dat werkt niet echt en eigenlijk zijn we daar ook geen types voor. Dus lekker aan de slag. Janne ook en ze is helemaal happy.

Rehoboth ligt plm. 90 km zuidelijk van de hoofdstad Windhoek aan de B-1 (het teerpad (=snelweg) van Angola naar Zuid Afrika. De natuur is echt adembenemend: ruig en droog steppegebied met de bergen in de verte. In het regenseizoen moet het prachtig mooi en groen zijn, maar dat heb ik nog niet meegemaakt.
Af en toe zie je langs de kant van de weg een groep bavianen (bobbejanen). Windhoek is best een luxe stad met verschillende winkelcentra. Zeker in vergelijking met Rehoboth.
Hier in Rehoboth is maar 1 robot (= stoplicht) op een geasfalteerde kruising en verder zijn het allemaal gravelroads (zandwegen met heel veel stenen), bijna onmogelijk om te fietsen, tenzij je een mountainbike hebt.
Als een auto langskomt dan zie je even niets meer, zoveel stof waait op.

Het René Kids Centre staat aan de rand van Block E, de armste wijk van Rehoboth met heel veel blikken hutjes – sommigen met elektra en water, maar heel veel ook niet. Deze wijk is best ruim opgezet. De blikkies staan niet hutjemutje bij elkaar, maar even goed geeft het een troosteloze aanblik.
Er is non-stop lawaai in Block E, muziek, geschreeuw, blaffende honden, en ’s morgens vroeg kraaiende hanen. Op bijna elke hoek van de straat is wel een chabin (kroeg) waar zelfgestookte drank wordt verkocht. Vooral op Payday (laatste weekend van de maand) is het een lawaai van jewelste. Het doet me een beetje denken aan de oude situatie van de Zeedijk in Amsterdam toen er nog volop verslaafden rondhingen.
Toch is hier de hopeloosheid veel erger. Het is “heel gewoon” om dronken mensen lallend over straat te zien zwaaien, of zo maar liggend langs de kant van de weg.
Nauwelijks een plek voor kinderen om op te groeien.

Daarom willen we als RKC hier bezig zijn, hoop brengen – en toch lijkt wat we doen soms een druppel op een gloeiende plaat.
Op een groot omheind terrein staan hier nu 7 huisjes in een L-vorm rondom het hoofdgebouw dat nog niet af is. Met een team van 9 mensen 3 echtparen en 3 singles bieden we een programma dat erop gericht is om kinderen uit de vicieuze cirkel van Block E te halen.
Elke maandagmiddag is er bijvoorbeeld kidsclub. Daar is elk kind van 3 tot 16 welkom. Het aantal dat komt varieert van 200 tot 500 kinderen. Er wordt gezongen en in leeftijdsgroepen wordt een Bijbelverhaal verteld en iets creatiefs gedaan. Voordat ze naar huis gaan krijgen ze te eten. Omdat het hoofdgebouw nog niet klaar is, zijn dat nu nog boterhammen, maar straks kan er voor 500 kinderen worden gekookt.
Van dinsdag t/m donderdag wordt in de ochtend een schoolprogramma geboden aan tieners die niet meer in het reguliere onderwijs passen. Vaak kunnen zij nog niet lezen of schrijven. De primaire vakken worden gegeven en ook veel praktische handvaardigheden: techniek, koken, etc.
’s Middags komt ook een aantal kinderen naar de huiswerkklas. Het RKC draagt bij om hen het reguliere onderwijs te laten volgen en ’s middags krijgen zij dan een warme maaltijd op het centre en worden zij geholpen met huiswerk; er is ook ruim tijd voor sport en spel. Op dit moment helpen we zo ruim 40 kinderen, maar het kan pas worden uitgebreid als het hoofdgebouw klaar is. Qua ruimte zitten we echt aan het maximum. Alle activiteiten vinden plaats in “het Hollandhuis” – het grootste huisje op het centrum dat is omgetoverd tot school.

Op vrijdagochtend komt een aantal jonge moeders met hun baba (baby) om te handwerken. Deze moeders hebben geen werk en verschillenden hebben Aids. Zij maken kleine souvenirtjes die we later willen verkopen en krijgen daarvoor betaald met een coin per uur.
Helaas kunnen we onze Namibische vrijwilligers nog geen salaris bieden. Maar om hen toch te helpen hebben we “de coinshop”. Zij krijgen per uur een plastic muntje dat een waarde heeft van een normaal uurloon hier. Met die muntjes kunnen ze in onze “coinshop” van alles kopen van levensmiddelen tot kleding. Het enige dat ze bij ons niet kunnen krijgen is alcohol of drugs. Zo kunnen we elkaar beter leren kennen en als de tijd daar is dat we mensen een vast contract en een salaris kunnen bieden dan weten we al wat we aan elkaar hebben.
’s Avonds is er dan ook nog de Youth Night – te vergelijken met het programma van de Youth Alpha. Er komen regelmatig rond de 50 jongens en meisjes op af en ook dan wordt de avond afgesloten met een warme maaltijd. Mochten jullie geïnteresseerd zijn om meer te lezen over wat we doen, neem gerust een kijkje op http://www.renekidscentre.nl Er worden regelmatig nieuwe berichtjes op geplaatst.
Een volgende keer meer. Hartelijke groet van ons drieën, Bert, Carla en Janne

3 thoughts on “Leven in Rehoboth

 1. Wat leuk om weer een update van jullie te lezen! Ben blij dat ik jullie volgende week in het echie gaan zien én horen;)
  Leuk!

  Lieve groet en tot gauw,
  Mir en Co

 2. Elke keer weer als ik het verhaal lees dan raakt het me…..wat een wereld, wat een verschillen en wat een verdriet. Wat heerlijk dat er ook in zo’n wijk ‘lichtpuntjes’ zijn. Blijf maar volop stralen en Zijn liefde doorgeven ook al zijn die kraaiende hanen en blaffende honden af en toe vreselijk irritant!!

  Luv you

 3. hallo Bert en Carla,
  krijg echt heimwee als ik dit lees , maar ook verdriet over het leven van vooral de kinderen die zo moeten opgroeien. fijn dat jullie proberen om toch voor sommige mensen een betere toekomst te creëren en met Gods hulp kan dit zeker lukken. ook fijn dat Janne het zo naar de zin heeft ,
  groeten Henny Koster

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s